218925167620+ / 218919656575+ / 218916307390+ / 218911653137+
95 / 2020
دار الكتب الوطنية بنغازي
Study and evaluating the quality of some local drinking water that present in Libyan market
تاريخ الاستلام: 6-8-2022م
تاريخ التقييم: 24-11-2022م
Pages:313-319
Ramadan Ali Alshames - Ashraf Fatah Alzalitni - Asmaeil Ali Ajaj - Kheri .F.Keer
الغرض من هذه الدراسة هو جمع عينات من المياه المعبأة في عبوات بلاستيكية من السوق الليبي وعينات غير معالجة من المياه الجوفية ونقلها إلى المختبر ذي الصلة وإجراء التحاليل الكيميائية التي توضح جودة وكفاءة المياه المستخدمة للشرب في ليبيا. سوقها ومقارنتها بالمعايير الليبية والدولية لمياه الشرب ، أي منظمة الصحة العالمية. أظهرت النتائج أن الرقم الهيدروجيني لعينة مياه الآبار غير المعالجة كان ضمن الحدود المسموح بها في المواصفة القياسية الليبية ، كما أن (75٪) من عينات المياه المعبأة كانت ضمن الحدود المسموح بها ، بالإضافة إلى ذلك أظهرت النتائج أن إجمالي الأملاح الذائبة ((TDS في عينة مياه الآبار غير المعالجة ، كانت أعلى من المستوى المسموح به في المواصفة القياسية الليبية ، بينما أظهرت عينات المياه المعبأة بعد الدراسة أن مستوى المواد الصلبة الذائبة كان أقل من المستوى المحدود المسموح به في المعيار الليبي. المواصفة القياسية الليبية بنسبة (100٪) من العينات قيد الدراسة ، وفيما يتعلق بتركيز العناصر الكيميائية لمياه الآبار أظهرت النتائج أن معظم التركيزات كانت أعلى من المستويات المسموح بها في المواصفة القياسية الليبية باستثناء النترات بينما في المياه المعبأة كانت معظم تركيزات العناصر الكيميائية عند المستوى المطلوب حسب المواصفة القياسية الليبية باستثناء النترات التي كانت أعلى في العينة رقم (2) من المعيار المحدد . كما أظهرت النتائج أن عينة مياه الآبار غير المعالجة غير صالحة للشرب. هذا يعني أن قياساته لا تتطابق مع المعايير العالمية والمحلية. أظهرت النتائج من خلال هذا البحث أن عينات المياه المعبأة من خلال محطات التحلية ومعالجة المياه مقبولة إلى حد ما كمياه شرب ، لكنها ليست مثالية على الإطلاق ، لأن المواد الصلبة الذائبة أقل من المستوى المطلوب حسب المواصفات الليبية للشرب. وهذا الامر يحتاج اكثر من دراسة لما لها من تأثير على حياة الإنسان سواء أثناء استخدامها في الشرب أو في الصناعات الغذائية والدوائية التي نحتاجها في مراحل الحياة المختلفة.
The purpose of this study is to collect samples of bottled water in plastic containers from the Libyan market and untreated samples of groundwater and transfer them to the relevant laboratory and to conduct chemical analyzes that show the quality and efficiency of water used for drinking in the Libyan market and compare it with the Libyan and international standards for drinking water, i.e. the World Health Organization . The results showed that the pH of the untreated well water sample was within the permissible limits in the Libyan standard, as well as (75%) of the bottled water samples was also within the permissible limits, in addition to this the results showed that the total dissolved salts (TDS) in the well water sample Untreated, it was higher than the permissible level in the Libyan standard, while the bottled water samples showed after the study that the level of TDS was less than the level and the limits allowed in the Libyan standard by (100%) of the samples under study, and regarding the concentration of chemical elements for well water showed
The results are that most of the concentrations were higher than the levels permitted in the Libyan standard with the exception of nitrates, while in bottled water most of the chemical element concentrations were at the required level according to the Libyan standard with the exception of nitrates, which was higher in sample No. (2) than the standard level . The results show us that the sample of untreated well water is not suitable for drinking. This means that its measurements do not match the standard with local and international. The results showed through this research that water samples packed through the desalination and water treatment plants are acceptable to some extent as drinking water, but they are not ideal at all, because the TDS is less than the required level according to the Libyan standard for drinking water, and this matter needs more. From the study because of its impact on human life, whether during its use in drinking or in the food and pharmaceutical industries that we needs in different stages of life.
المراجع References
1- Abu Gleida, Al-Akruti, (2015). Study of some physicochemical properties , Volume (18) number( 1).
2- Al-Asawi, Fatima Al-Sadiq, (2007). Estimation of solids in some samples of bottled drinking water in Libya, Misurata University - College of Science - Department of Chemistry Volume( 15) Number (2).
3- Al-Azzawi Atheer, Hala Al-Gohari, (2011). Study of some microbial pollutants for some bottled water in Iraq and the world, Babylon University Journal of Drainage and Applied Sciences, Volume (19)Number (1).
4- Al-Mousawi, Baha Nizam Issa, (2010). A study on chemical and microbial contaminants of drinking water in plastic containers, Iraqi Journal of Market Research and Consumer Protection, Volume (2), Issue (3), pages (168-184).
5- Fisher, A, Reisig, J,Powell, P and Walker, M (2008). Reverse osmosis(R/O): How it works, Cooperative Extension, University of Nevada, Agricultural Experiment station, USA. 4 Volume (15) number( 2).
6- Ghaeb Abboud, Wejdan Hussein (2015). Qualitative assessment of drinking water in the Euphrates - Iraq, Journal of Babylon University for Applied Sciences, Volume (23) No. (1).
7- 14- GWA. (2012). Pollution of groundwater in desah area- Muruq. Final report. Merit Consulting Engineers. Unpublished report. Tripoli Libya,Volume 14,,125:34
8- Khudair, Laheeb Fattah (2013). Determining the sources and specifications of water in the city of Agailat for drinking purposes, Higher Institute for Water Affairs, Department of Treatment and TechnologyT analyses Volume (35) Number( 4).
9- Mahmoud, Saad Zaki (1988). Applied Practical Microbiology, first edition, Egypt, p. 362.
10- Standard Specification for Bottled Drinking Water No. 10 of (2008) First Edition Volume (16) Number( 4).
11- SDWF. (2008). TDS and pH. Safe Drinking Water Foundation. 6.Volume15 ,,51,47
12- Tamim Alia, Fouad Salman (2014). Study of some indicators of drinking water quality in Syria - Biological Sciences Series, Volume (36), Issue (4).
13- Toumi Abdel-Razzaq, Saad Mohamed (2008). Bacteriology of drinking water Volume (24) Number( 3).
14- - WHO specifications for the quality of drinking water taken from the internet
15- Zahid, Walid bin Muhammad (2002). The quality of domestic and imported bottled drinking water in Saudi Arabia, Journal of King Abdulaziz University, Engineering Sciences, Volume (14) No. (2).