218925167620+ / 218919656575+ / 218916307390+ / 218911653137+
95 / 2020
دار الكتب الوطنية بنغازي
Phytochemical Screening, Essential Metals Analysis and in vitro Anti-oxidation Activity of Rhus Tripartita Plant Roots
تاريخ الاستلام: 14-5-2022م
تاريخ التقييم: 26-5-2022م
Pages:418-424
Madeha R. Alshawish - Zaid M. Najah
أظهر المسح الكيمونباتي لمستخلص جذور نبات الجداري وجود الفلافونويدات ، الفينولات ، الجلايكوسيدات، التربينات الثنائية ، الكربوهيدرات ، الستيرولات النباتية ، الكوينونات و الانثراكوينونات . كل الاصناف سابقة الذكر معروفة جيدا بفوائدها الطبية و هذا مايفسر شيوع استعمال النبات في الطب الشعبي . كما تم ايضا تحديد تراكيز العناصر الفلزية الأساسية و هي الليثيوم و الصوديوم و البوتاسيوم و الكالسيوم و الباريوم، حيث وجد أن تركيزعنصر البوتاسيوم كان الأعلى ( 0.789%) بينما كان تركيز الليثيوم هو الاقل (0.003%). تم ايضا تقدير النشاط المضاد للاكسدة للمستخلص الكحولي لجذور النبات المدروس باستخدام طريقة ازالة الجذور الحرة بمركب (, DPPH (1,1- DiPhenyl-2-Ppicryl Hydrazyl، حيث أظهر النبات نشاط عالي في ازالة هذه الجذور و بالتالي يعتبر مضاد قوي للاكسدة مقارنة بحمض الاسكوربيك ( مضاد الاكسدة القياسي في هذه الطريقة) ، بقيم IC 10.78 ميكروجرام للتر مقارنة بالاسكوربيك 13.49 ميكروجرام للتر. هذه الفعالية الملحوضة المضادة للاكسدة تعود غالبا لوجود المركبات الكحولية سالفة الذكر مثل الفلافونويدات و الفينولات المعروفة بهذه الخاصية.
Phytochemical screening of Rhus Tripartita roots extract revealed presence of flavonoids, phenols, glycosides, diterpenes, carbohydrates, phytosterols, quinones and anthraquinones. All these organic classes are well known for their biological activity and this explains the use of this plant in folk medicine. Essential metals nutrients (Li, Na, K, Ca and Ba) levels were also determined. Potassium element concentration was the highest (0.789%) while Lithium element level was the lowest (0.003%). Anti-oxidation activity was performed by DPPH (1,1 diphenyl-2-picryl hydrazyl) radical scavenging method, the alcoholic extract of studied plant showed strong anti-oxidation activity comparing to the reference ascorbic acid, with IC50 values of 10.78 µg/ml and 13.49 µg/ml, respectively. The strong antioxidant activity of ethanol extract may be attributed to the presence of anti-oxidants phytochemicals such as flavonoids and phenols and phytosterols.
Keywords: Rhus Tripartita, Phytochemical screening, Antioxidants, DPPH, Essential elements.
المراجع References
(1) World Health Organization, Traditional Medicine Strategy, 2013, 2014-2023, Geneva, Switzerland.(2) Newman DJ and Cragg GM, J. Nat. Prod., 2016, 25, 79 (3), 629-661.
(3) Mahmoud SB, Saad H, Charrier B, et al., Wood Science and Technology, 2015, 49, 205-221.
(4) Lee SK, Jung HS, Eo WK, et al., Annals of Oncology, 2010, 21, 1383-1385.
(5) Muhaisen HMH, Ab-Mous MM, Ddeeb FA, et al., Chinese Journal of Integrative Medicine, 2016, 22, 177-184.
(6) Ben Barka Z, et al., J. Pharm. Pharmacol. Res., 2019, 3 (3), 74-87.
(7) Shahat AA, Ibrahim AY, Al-Ghamdi AA, Alsaid MS, Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2016, 15(8), 1697-1706.
(8) Wickens AP, Respir. Physiol., 2001, 128, 379-391.
(9) Ullah, A, Khan A, Khan I, Saudi Pharm. J., 2016, 24, 547-553.
(10) De Torre MP, Cavero RV, Calvo MI, Vizmanos JL, Antioxidants, 2019, 8, 142.
(11) Silva JA and Uchida R, College of Tropical Agriculture and Human Resources, University of Hawaii at Manoa, 2000, 31-55.
(12) Harborn JB, Phytochemical Methods, 2nd ed., 1998, Chapman and Hall, London.
(13) FAO, Compendium of food additive specifications addendum 7. Food and nutrition paper, No. 52. Add. 7. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Rome, 1999.
(14) Shekhar TC and Anju G, American Journal of Ethnomedicine, 2014, 1, 4, 244-249.
(15) Zaid Najah et al, Journal of Applicable Chemistry, 2020, 9 (2), 299-307.
(16) Lin X, Racette SB, Lefevre M, Spearie CA, et al., European Journal of Clinical Nutrition, 2010, 64, 1481–1487.
(17) Cheok CY, Sulaiman R, Food Research International, 2014, 59, 16-40.
(18) Pizzi A, Sustainable Chemistry and Pharmacy, 2021, 22, article 100481.
(19) Kumar S and Pandey AK, Scientific World Journal, 2013, 29, article 162750, 1-17.
(20) Cox-Georgian D, Ramadoss N, Dona C, Basu C, Medicinal Plants., 2019, 333-359.
(21) Malik EM, Muller CE, Med. Res. Rev., 2016, 36(4),705-748.
(22) Zhang Y, Shen Y, Zhu Y, Xu Z. Food Sci. Technol., 2015, 63, 569-574.
(23) Xu X, Xin Du X, Wang F, Sha J, Chen Q, et al., Front. Plant Sci., 2020, 11, 1-13.